Nem kell órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy igazán finom süteményekkel lepjük meg családunkat az adventi hétvégéken. Íme 4 recept, melyek nemcsak rendkívül könnyedén elkészíthetők, de garantáltan sikert aratnak a kicsik és a nagyok körében is!

 

Vaníliás-mandarinos kuglóf

Hozzávalók:

200 g puha vaj
170 g kristálycukor
3 db nagy tojás
4 mandarin reszelt héja
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magja
200 g darált mandula
70 g finomliszt
nagy csipet só

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajat és a cukrot. Üssük hozzá a tojásokat egyesével úgy, hogy minden tojás után alaposan elkeverjük a tésztamasszát.

Ezután adjuk hozzá a sót, a mandulát, a vaníliát, a lisztet, valamint a citrusok reszelt héját és keverjük alaposan össze.

A kuglóf formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük meg. Tálaláskor meglocsolhatjuk kevés porcukorral elkevert mandarinlével.

Pekándiós banánkenyér

Hozzávalók:

90 g cukor
42 g vaj
2 db banán felszeletelve
50 g durvára vágott pekándió
165 g teljes kiőrlésű liszt
150 g kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
negyed teáskanál őrölt fahéj
250 g összetört, érett banán
2 db tojás
80 ml étolaj
80 g kefír

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajat olvasszuk fel a sütőformában, majd egyenletesen szórjuk rá a barnacukrot. Terítsük be a szeletelt banánnal a forma alját. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá az összes folyékony hozzávalót is az összetört banánnal együtt. Keverjük össze, de ne habosítsuk fel! A masszát öntsük a formába, majd süssük 180 fokon 45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután megsült, hagyjuk még egy kicsit a formában hűlni, mielőtt kiborítjuk. 

Mézeskalácsos brownie

Hozzávalók:

18 dkg étcsokoládé
18 dkg vaj
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
fél teáskanál gyömbérpor
harmad teáskanál őrölt szegfűszeg
harmad teáskanál őrölt szegfűbors
fél narancsból nyert narancshéj
30 dkg finomliszt
1 csipet só

Elkészítés: 

A csokit vágjuk apró kockákra, adjuk hozzá a puha vajat és gőz fölött olvasszuk össze, majd tegyük félre hűlni. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletűre hűlt vajas csokit és keverjük simára.

Adjuk hozzá a fűszereket és a fél narancs reszelt héját, majd forgassuk bele a lisztet és a sót is. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig.

Diós-mascarponés répatorta

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg barna cukor
5 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
1 késhegynyi gyömbér
1 késhegynyi szegfűszeg
225 g reszelt sárgarépa
125 g durvára darált dió
1,3 dl napraforgó olaj
2 db tojás
1 narancs reszelt héja

A mázhoz:

22,5 dkg mascarpone
20 dkg porcukor

Elkészítés:

Reszeljük le a répát és keverjük össze a durvára darált dióval. Tegyük egy tálba a liszteket, adjuk hozzá a sütőport, a fűszereket és a reszelt narancshéjat, majd jól keverjük el.

A tojást verjük habosra, öntsük bele az olajat, a cukrot, majd a répás keveréket, és végül forgassuk össze a lisztes keverékkel is.

Melegítsük elő a sütőt, a tortaformát pedig vajazzuk és lisztezzük ki.  A masszát öntsük a tortaformába és süssük 30 percig. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a formában hűlni.

Keverjük össze a máz hozzávalóit és öntsük rá a kihűlt tésztára. A tortát a formával együtt tegyük a hűtőbe és hagyjuk, hogy megdermedjen a máz. Tálaláskor díszíthetjük dió- vagy mandulaszeletekkel, esetleg marcipánnal.

2021. 11. 18.